BAMBU ÄR VERKLIGEN DEN NATURLIGA ”OBEROENDE” RESURSEN MED EXTERN HÅLLBARHET FÖR MILJÖPRODUKTER FÖR DEN DANSKSKA MARKNADEN FÖR BÅDE HEM- OCH FÖRETAGSHUS.

Bambuprodukter är det bästa miljövänliga valet för rätt hållbara byggprojekt!


Bambu miljövänliga byggprodukter är lösningen på eran av evig hållbarhet !

 

 

VAD ÄR HÅLLBARHET- DET ÄR EN BRA GUIDE TILL VERKLIG HÅLLBARHET!

Hållbarhet. Vad är det egentligen?  Att vi tar hand om varandra och jordklotet är nog tydligt för de flesta av oss. Men har du full koll på detaljerna över vad som egentligen menas med att vara hållbar? Under länken hittar du en systematisk genomgång av de viktigaste ämnena inom hållbarhetsområdet. När du är klar vet du allt från vad som krävs för att ett hus ska vara hållbart till vilken form.                                                 

Vad är ett hållbart hus?  Ett hållbart hus kännetecknas av att det är byggt av miljövänliga eller återvinningsbara material. Dessutom ska den ha en minskad energi- och resursförbrukning. Och då måste den använda sig av alternativa uppvärmningsmetoder. Kort sagt: Ett hus uppbyggt av material som har haft minimal påverkan på miljön vid alla tidpunkter i husets livscykel.

Är hållbarhet bra för din ekonomi? Det korta svaret är JA! Det som är bra för miljön är också bra för ekonomin. Man kan åtminstone hävda att hållbarhet är en riktigt bra långsiktig finansiell investering. Ekonomer tolkar hållbarhet som att kommande generationer måste ha möjlighet till åtminstone samma nivå av välfärd som vi lever under nu. Det är uppenbart att natur och klimat också är viktigt för välfärden – och därför lönar det sig att spara på de resurser vi förbrukar idag. Ekonomiska styrmedel används i allt större utsträckning för detta.

Källa: https://groenforskel.dk/baeredygtighed

För mer information om BambooTouch ekologiska och hållbara bambuprodukter, läs gärna artikeln Business bamboo products – den miljövänliga och hållbara lösningen för den danska byggbranschen  i danska Bygg + Arkitekturs största webbportal här:   https://byggeri-arkitektur .dk/Erhvervs- bambu-produkter-den-miljöriktiga-och-hållbara-lösningen-för-den-danska-byggbranschen

Är pandabjörnen  hotad av produktionen av bambu?

Inte alls. Det bör förstås att pandabjörnar (både den lilla pandan och jättepandan) lever i de bergiga områdena i centrala Kina, där de främst använder de lägre arterna av bambu som den huvudsakliga födokällan. De bor alltså långt borta från de områden där den gigantiska Moso-bambuarten som används för att tillverka bambugolv växer. Dessutom erkänns Moso-bambuarterna inte ens som mat av pandabjörnar. Så tillverkningen av Moso bambugolv innebär absolut ingen fara för pandan!


Trä är inte bara hållbart för att det är trä!

Endast cirka 2 % av världens trädskogar  är för närvarande certifierade enligt de globala miljösystemen FSC och PEFC, oavsett de krav som moderna samhällen ställer på miljöskydd.

Som tur är är de flesta överens om att vi borde bygga mer i trä. Trä är ett fantastiskt material med många bra egenskaper och har en stark hållbarhetsprofil. Mitt i ”träentusiasmen” får vi dock inte glömma att trä inte bara är hållbart för att det är trä. Det är först när vi har ställt krav på under vilka förutsättningar den har vuxit upp och fallit. Inlägg av FSC Danmark  Hela artikelns innehåll läs gärna i Danish Construction + Architectures största webbportal här:  https://byggeri-arkitektur.dk/Trae-er-ikke-bare-baeredygtigt-fordi-det-er-trae

VISSTE DU? 

Ungefär hälften av världens tropiska skogar har röjts, enligt FAO.
70 % av papperet konsumeras enbart av USA och Japan. Upp till 28 000 arter förväntas dö ut på grund av avskogning. USA har mindre än 5 % av världens papper.

Varje minut avverkas fotbollens skog.

Människor har använt träd sedan tidernas begynnelse. För oss är trä på något sätt som en förnybar resurs, ett evigt uppoffrande element som vi kunde hugga av för de saker vi tyckte var användbara.
Träd har gett oss människor viktiga saker att frodas på. Från syre till medicin upp till de vackraste trägolv vi vill ha på en fastighet. Vi gör lite för ingenting för att ge tillbaka det goda det har för oss. Livsmedelsproduktion har också givit ett enormt bidrag till den snabba röjningen av regnskogar i Amazonas och på andra håll på planeten.

Tragiskt nog, som ett resultat, växer träd i en bländande hastighet!. Nära att bli en klassisk moralisk berättelse där människans girighet har lett till irreparabel skada på Moder Jord. Jag är rädd att vi snart kan berätta den här historien för våra barnbarn! Denna gudomliga resurs kommer snart att vara uttömd, och enligt en uppskattning kommer regnskogarna att vara borta för alltid inom 100 år! SÅVIDA INTE…..

Medan bambu är en ”oändlig” resurs, som växer snabbare än någon annan växt eftersom bambuträ växer upp cirka 1 meter om dagen – och är CO2-neutralt under hela sin livscykel och därför är bambu det miljövänliga och enda evigt hållbara byggmaterialet för mänskligheten inom en snar framtid.


Bambu är inte bara bambu eftersom bambu är den ”oändliga” resursen!
BAMBU GODHET

”Det finns inget som ett träd kan göra som en bambu inte kan göra.”

Å andra sidan har bambu många andra tillämpningar som träd inte kan. Saker som kläder, cykel, tandborste, kol, alkohol och skulle du tro på en bambuöl? Bambu är verkligen hållbart jämfört med trä. Det finns ingen anledning att betona förkortningen ”FSC” på våra produkter. Bambu säger ”HÅLLBARHET” alla kepsar och fetstil.

Förutom de många potentiella användningsområdena för bambu finns det en faktor som drar fram bambuns miljömässiga betydelse och ekologiska värde ännu mer. Vi talar om dess förmåga att växa till mognad mycket snabbt. Det motsvarar också en snabbare påfyllning av bambu tömmer i naturen från bara 3-5 års skörd. Jämför det med träd som tar minst ett decennium!

Bambu är den snabbast växande växten på planeten! Detta innebär supersnabb påfyllning efter skörd. Bambu har bara 3 till 5 år på sig att skörda, vilket gör det till världens mest hållbara naturmaterial! Bambu kan ersätta användningen av trä för nästan alla applikationer. Från papper, kläder kan du till och med göra te av det. Bambu behöver inte gödningsmedel eller bekämpningsmedel eller någon annan form av vetenskapligt jordbruksintervention för att spridas väl.

Det mest slående är dock den naturliga skönheten med vackra ådringar, vilket ger ett distinkt designutseende.

Vi vet hur viktigt miljövänlighet, hållbarhet, kvalitet och produktsäkerhet är för ditt projekt. Därför är alla våra BambooTouch-produkter certifierade enligt de högsta internationella standarderna och kvalitetskontrollerad av vår tillverkares eget team. 

Bambu är det bästa i världen för att absorbera CO2 och producera syre. Bambu kan lätt odlas utan användning av bekämpningsmedel. Bambu är alltså ett idealiskt material när vi pratar om hållbarhet.Bambu kan vara ett mycket hållbart material .

Bambu är förnyelsebart och absorberar och lagrar CO2 – precis som trä. Dessutom växer gräsarten snabbare än trä (vissa sorter kan växa 4 cm i timmen), vilket gör att den absorberar mer CO2 och producerar mer syre – Faktiskt 35% mer än trä faktiskt.
Den unika tillväxttakten tillsammans med en effektiv produktion gör att bambu faktiskt tar upp mer C02 än vad det släpps ut vid produktion och transport till kund. Detta är bara en av många anledningar till att vi har valt att sälja bambuprodukter från den holländska tillverkaren som specialiserat sig på att producera C02-neutrala bambuprodukter och material av hög kvalitet.

HÅLLBART EKO-BAMBUS SKOGSBRUK OCH FSC-CERTIFIERING

Bambu är särskilt populärt i hållbara byggmaterial, eftersom det producerar 30 procent mer syre än ett vanligt träd – och absorberar lika mycket CO2 på fem år som en ek gör på 160 år. Samtidigt kan du använda 80 procent av bambuträet, medan du med andra träslag bara kan använda 20 procent.

Var femte av oss danskar tänker faktiskt på hållbarhet som ett element när vi behöver skaffa byggmaterial till våra hem. 

Därför har vi ett stort utbud av 100 % miljövänliga, hållbara och hållbara bambugolv och andra miljövänliga inomhus-, halv- och utomhusmiljövänliga byggmaterial för användning i industriellt och privat byggande inom sjukhus, stationer, idrottsarenor, kontor, bostäder, förskolor, skolor, institutioner m.m.

Tänk också på att alla våra bambuprodukter har CE- och FSC-certifikat som är världens ledande skogsbruksstandarder och levererar därmed bambuprodukter av högsta kvalitet, med en produktgaranti på upp till 30 år.

Bambu växer snabbare än något annat  träd i världen, vilket gör det till en av de mest hållbara produkterna som finns i världen.

Faktum är att skärning av bambu är det främsta ekologiska argumentet som gör bambu så unik. Varje år producerar moderplantan många nya bambustavar som växer till sin fulla längd på upp till 20 meter på bara några månader. Därifrån tar det cirka 5 år för stammen att få nödvändig hårdhet för användning i hållbara produkter. I en välskött, mogen bambuplantage kan de 5-åriga stolparna därför skördas varje år, samtidigt som skogens storlek behålls intakt. 

Den hållbara bambuträdsarten BambooTouch är en gigantisk bambuväxt, den blir upp till 20 meter hög och den är redo att skördas efter 5 år, sedan kan den användas för att producera hållbara och hållbara produkter. Detta står i skarp kontrast till de andra lövträdslagen och deras växttid, som ofta tar över 50 år att mogna och därmed är dyrare.

Alla BambooTouch bambugolv och bambukonstruktionsprodukter är resultatet av bambuproduktforskning under mer än de senaste 25 åren.

BambooTouch bambugolv och kommersiella produkter  för byggprojekt är det mest  hållbara  miljövänliga valet på byggmarknaden.

Det är fascinerande att tänka på att en bambuväxt består av flera stolpar och från moderplantan växer det fram nya skott varje år. Generellt kan 20-25 % av stolparna på en hållbar bambuskog eller plantage skördas varje år utan att minska plantagens storlek eller antalet stolpar per hektar. Detta gör att plantan inte dör efter skörd. Tvärtom, genom att skörda de mogna stolparna ökar avkastningen och kvaliteten på plantagen.

BambooTouchs enda källa för att producera hållbart bambumaterial är från välskötta skogar och plantager. Vid tillverkningen av våra bambuprodukter röjer vi ingen skog, vi skördar bara de 5 år gamla mogna spöna, som om de inte är mogna kan de inte användas för tillverkning av hållbara produkter. Det skadar inte den omgivande miljön och odlingen av bambu kräver inga kemikalier eller insekticider då växterna innehåller ett antibakteriellt ämne (”bara bambu”) som gör den naturligt resistent mot bakterieangrepp och sjukdomar. Bambu kräver väldigt lite vatten, absorberar 5 gånger mer växthusgaser jämfört med vanliga träd och producerar 35 % mer syre genom fotosyntes. Samtidigt är bambu 100% biologiskt nedbrytbar.


Hållbar bambu: CO2-neutral eller bäst under hela  livscykeln. Hälsosamt inomhusklimat – låga utsläpp.

 Alla BambooTouch® bambuprodukter är också ett hälsosamt val eftersom de är antistatiska och antiallergiska.

För ett hälsosamt inomhusklimat är det viktigt att produkter som används inomhus har mycket låga utsläpp och uppfyller den europeiska E1-standarden. Alla BambooTouch bambuprodukter uppfyller denna standard, och flera av dem är till och med tillverkade med lim utan tillsatt formaldehyd och uppfyller därmed E0-standarden, den strängaste standarden som finns.

Dessutom har alla BambooTouch bambugolv och byggmaterial klassificerats A och A+ när det gäller utsläpp av flyktiga organiska föreningar: vilket är bästa möjliga klassificering!

I Danmark tillbringar vi 80-90 % av vår tid inomhus och därför betyder den fysiska miljön mycket för hälsa, lärande och produktivitet. Idag ser man ofta med stelbent fokus på faktorer som pris pr. kvadratmeter och byggnadens energiförbrukning då man bara glömmer bort att hållbarhet och miljöriktighet i byggmaterialet betyder mycket när man bygger eller möblerar inom bostäder som borde vara sämre i verkligheten det riktigt hälsosamma huset för vårt välmående. Därför måste den danska byggbranschen nu sätta människor i centrum när vi bygger.

Därför är det mycket viktigt att fokusera på de positiva effekterna av ett bra inomhusklimat och därmed på hur, vi skapar bättre livskvalitet, rörelse, lärande och produktivitet när vi pratar om privata hem, dagis och kontorsmiljöer m.m.

Vi bör fokusera på i våra hållbarhetskrav i anbudsmaterialet, uppdelat på social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet samt teknisk och processkvalitet. Även krav på låg energiförbrukning, begränsad användning av material med miljöfarliga ämnen, korrekt hantering av byggavfall, att ett bra inomhusklimat kan uppnås samt att en drift- och underhållsplan görs för huset.

DGNB-certifieringen som ett verktyg, och den ger en struktur för att prata om hållbarhet i projekten och därför kommer man med DGNB-certifieringen en bit på vägen mot hälsosammare byggnader, men klyftan mellan anläggning och drift är fortfarande en stor utmaning.

Källa: https://byggeri-arkitektur.dk/article/Sustainable-Build/Jagten-på-det-gode-indeliv läs även mer om det här:  http://www.sustainablebuild.dk


BambooTouch bambugolv och bambubyggmaterial är miljövänliga och C02-neutrala 

BambooTouch bambugolv och byggmaterial är också ett hälsosamt val eftersom de är antistatiska och antiallergena, vilket underlättar en hälsosam inomhusmiljö.

Eco-Core® BambooTouch Bamboo Forest överensstämmer med en E0 pannbuller och är C02-neutral. <0,025 mg/m3 (E0-standard). Därför är alla solida BambooTouch bambuprodukter CO2-neutrala och är bättre över hela livscykeln. För mer information om den officiella rapporten, se BambooTouchs webbplats http://www.moso.eu/en/bamboo/sustainability

Utöver detta har BambooTouch fått det ekologiska och koldioxidavtrycket för sina produkter utvärderade av Delft University of Technology enligt den internationellt accepterade LCA-metoden, och visar att alla bambuprodukter av BambooTouch® är CO2-negativa under hela livscykeln. Som ett resultat av dessa certifieringar kommer användningen av BambooTouch® bambuprodukter att möjliggöra ett högre certifieringsresultat för de viktigaste hållbara byggprogrammen i världen: BREEAM och LEED.

Alla BambooTouch® Bamboo-produkter ger tydliga hållbarhetsfördelar och bidrar därmed till ett högre LEED- och BREEAM-certifieringspoäng för gröna byggprojekt. Det är därför BambooTouch®-produkter finns i hållbara referensprojekt runt om i världen. 

Bambugolv och andra BambooTouch bambumaterial är FSC®-certifierade.

FSC är globalt erkänt som det bästa och mest stränga och ansvarsfulla certifieringssystemet inom träindustrin. Det har funnits tvivel om huruvida FSC-certifiering verkligen var nödvändig för bambumaterial, eftersom bambu inte växer i en ”skog”, det kallas mer för gräs, som har sitt eget speciella sätt att skördas. Det finns en markant efterfrågan på hållbara bambuprodukter för att bli FSC-certifierade. Vår tillverkare BambooTouch-företag var en av de första bambuleverantörerna som blev FSC-certifierade. 


Miljövänliga BambooTouch bambuprodukter jämförs bäst  med andra  trämaterial  på byggvarumärket

Läs mer information om det här: https://www.bambootouch.com/fr/univers-bambou


 Bambu är organiskt rent för framställning av  miljövänliga byggmaterial 

Bambugolv och byggmaterial är ett av de mest miljövänliga byggnadsalternativen på marknaden. WWF rekommenderar användning av bambugolv och byggmaterial som ett sätt att bevara miljön och använda resurser på ett ansvarsfullt sätt.

Ju mer den globala uppvärmningen uppmärksammas i nyheterna, blir ekologisk bambuproduktion mer attraktiv. Liksom trä kan bambu användas som byggmaterial och det är mycket populärt för golv och annan kommersiell användning på byggmarknaden. Skillnaden är att bambu växer och sprider sig snabbt och lätt kan bytas ut. Det tar inte år för bambu att nå sin fulla storlek som de flesta träd gör. Faktum är att den kan växa flera meter på en dag. Bambu är inte ett naturligt mål för skadedjur eftersom det helt enkelt är ett gräs vilket betyder att det växer utan bekämpningsmedel eller annan kemiapplikation och därmed är bambu organiskt rent och produktionen av bambuprodukter är miljövänlig.

Moso bambugolv och byggmaterial kombinerar den bästa karaktären från olika träslag (hårdhet, utseende, stabilitet) med den enorma växtkapaciteten hos den mycket hållbara och hållbara bambu. Moso bambuprodukter kan därför fungera som ett lovande snabbväxande alternativ till ett tropiskt lövträ.

 Egenskaper för bambu:
– 25% hårdare än ek
– 50% mindre krympning eller expansion än ek
– bearbetad till höga toleranser för att säkerställa perfekt passform
– ingen elektrostatisk laddning (0 V/cm)
– lämplig för golvvärme
– varmare än trägolv
– ingen harts eller garvsyror
– mot mögel och insekter
– ej allergisk


Hållbart byggande

Hållbart byggande är välskrivet inom både internationella och europeiska standarder. För att en byggnad ska anses vara hållbar måste hållbarhet sträcka sig från början till slut i en byggprocess. Från råvaruutvinning över användningsfasen till rivning, kassering och återvinning. Hållbart byggande  handlar om att minska energiförbrukningen – men det ska ske utan att kompromissa med ett sunt inomhusklimat, estetik, komfort, ekonomi och arkitektur. Bedömningen baseras på miljömässiga, sociala och ekonomiska aspekter.

Det kan nästan se ut som ett räknefel, men hela 40 procent av Danmarks totala energiförbrukning och därmed CO2-utsläpp kommer från landets byggnader. Det beror främst på att en byggnad, medan den byggs, förbrukar nästan lika mycket energi och därmed släpper ut nästan lika mycket CO2 som hela livet efteråt. En del av detta problem beror på materialen. Till exempel är cement en dålig CO2-syndare.

Det är därför vettigt att fokusera på hållbarhet, säger Per Stabell Monby, projektledare och expert på hållbart byggande på konsultföretaget COWI. Ja, det finns faktiskt ingen väg runt det, förklarar han.

Källa :  https://groenforskel.dk/din-fremtidige-bolig