Bambu

Orsakar båttransporter föroreningar?

Tvärtemot vad många tror är sjötransporter det mest miljövänliga transportmedlet sett till utsläpp av växthusgaser.
Transport av en kvadratmeter BambooTouch®-golv med båt är ansvarig för utsläppet av 0,39 kg kolekvivalenta växthusgaser. Detta transportmedel ger därför mindre föroreningar än att använda lastbilar för att importera samma ekområde från Europa och öst.
Att transportera en kvadratmeter BambooTouch® producerar nästan 85 gånger mindre föroreningar än en genomsnittlig belgare på en dag (i genomsnitt släpper Belgien ut 33 kg kolekvivalenter per dag)
Att transportera en kvadratmeter BambooTouch®-golv släpper ut lika mycket växthusgas som en genomsnittlig bensinbil som kör 1,2 km
Det fotavtryck som planeten klarar av är 2 000 kg kolekvivalenter per år per. person.

Varifrån kommer bambun som BambooTouch® använder?

Moso-bambu (Phyllostachys Pubescens) som används av BambooTouch® kommer från Kina, där 3 miljoner hektar finns tillgängligt: ​​Det är den största reserven av denna sort av bambu i världen. De gigantiska bambuskogarna som sträcker sig så långt ögat kan se kallas för ”bambuhavet”.
Kineserna var de första att förvandla gigantisk mosobambu till golv och byggnadspaneler. De är fortfarande marknadsledande när det kommer till dessa produkter, både vad gäller kvalitet och produktionsvolymer. Vietnam tillverkar golv med en annan variant av bambu, vars knutar är mer uttalade och produktionsvolymerna är lägre än i Kina.
Vi vet att länder som Indien och Madagaskar för närvarande testar golvproduktion med gigantisk moso-bambu. Håll ett öga på det här rummet…

Vilken typ av bambu använder BambooTouch®?

BambooTouch®-golv och paneler är gjorda av skogar av gigantiska bambuväxter, även kallade moso (Phyllostachys Pubescens). Detta är den mest använda bambuarten i byggbranschen såväl som för användning av unga plantor. 1 hektar jättebambu producerar mellan 6 och 10 ton sockerrör varje år. Denna sort av bambu växer med en hastighet av 0,25 m per dag och når sin vuxenhöjd på cirka 24 m efter 2 till 3 månader. Moso-bambu är anmärkningsvärt när det gäller hur snabbt den växer och dess avkastning per hektar. hektar samt dess hårdhet och fiberdensiteten (från klass 7 till klass 10).
Den skördas efter att ha växt i 5 år, vilket garanterar optimal mognad.

Är bambu hårdare än ek?

Bambu är hårdare än ek. Vertikala och horisontella bambugolv är 33 % hårdare än ek, men bambugolv från BamWood-serien är mer än dubbelt så hårda som ekgolv och är helt resistenta mot skarpa klackar och andra stötar.

Är bambu verkligen ekologiskt?

Bambu är ett träigt gräs som absorberar 30 % mer CO² än ett lövträd, vilket motsvarar 12 ton CO²/år/person.
Bambu behöver inte transplanteras, till skillnad från andra träslag. Det är en växt som växer riktigt snabbt och kan användas så fort den växt i 5 år, mot 50 till 70 år för ek.
Så att odla bambu bidrar dramatiskt till att minska växthuseffekten.
Det finns mer än 3 000 000 tunnland mossbambu (Phyllostachys Pubescens) tillgängligt när som helst.
BambooTouch® använder endast välkända och välrenommerade efterbehandlingsprodukter. Det är det bästa naturliga och naturligt organiska alternativet till trä.

Är bambu mer organisk än ek?

Ja, det mesta av eken som används för golvbeläggning idag kommer från öst eller Kina.
Detta ökar avsevärt produktionskostnaderna för ek, liksom påverkan av vägtransporter, som är lika hög, om inte högre, än transport med båt.
Kostnaden för att förädla och lagra virke i form av energi är också mycket högre för ek än för bambu.

Är bambu verkligen hårt?

BambooTouch® utvecklas med parkettpåslag plus alla produktklasser: BamWood®.

BambooTouch® har utvecklat ett ännu hårdare golv: BamWood®, som är överlägset alla kända träslag utom Ipe.
Bambuhårdhet är ingen myt. Bambu uppnår sin maximala hårdhet efter att ha växt i 5 till 7 år. Innan detta är det ’relativt’ mjukt: det är därför viktigt att använda bambu som har mognat.

  Funktioner BBT BamWood BBT horisontell BBT Vertikal Ekträd Bok
Brinell hårdhet 8.3 4.0 4.0 3.8 3.8
Densitet kg/m³ 1.050 650 700 710 730
Statisk böjhållfasthet kg / cm² 1.300 856 985 1.070 1.100

 

Kostar bambu lika mycket som jag?

Endast mosobambu (Phyllostachys Pubescens) kan användas för att producera kvalitetsgolv, så det måste importeras. Det finns fler steg i tillverkningsprocessen för ett bambugolv än för ett golv av traditionellt trä.
Men för samma kvalitet är bambu fortfarande billigare än ek, eftersom skogsbruksprocessen är enklare och produktionsanläggningarna producerar sin egen energi genom att använda biprodukter från tillverkningen.
Utöver detta är bambu en riklig råvara.

Finns det olika kvaliteter av bambu?

Bambu finns i tre kategorier: Klass A, Klass B och Klass C. Varje kvalitet motsvarar den kvalitet som är förknippad med stockens ålder när den kapas.
Graderna B och C kan kännas igen av synen: betydande skillnader i färg, framträdande klumpar, etc. samt sämre tekniska egenskaper: bambu skuren för ung har en fuktighetsnivå som är för hög, vilket bidrar till dess instabilitet; hårdheten för bambu som är för ung är också lägre än för bambu som skärs när den är mogen (5 till 7 år).

Golv

Vilket lim behöver du för att limma BambooTouch®-golv?

BambooTouch® rekommenderar användning av polymerbaserade elastiska enkomponentslim utan lösningsmedel eller isocyanater. Dessa mycket effektiva lim ger
också fördelen med att släppa ut mycket låga halter av flyktiga organiska föreningar.
De är också lätta att applicera, blir snabbt resistenta, märken är lätta att rengöra och lämpar sig för golvvärme.

Jag har inget lim, men det har bambu

Så är det inte längre, eftersom ekgolv idag är flerskiktade: Det handlar om att limma ett lager av ek på limmade träpaneler. Bambugolv innehåller inte mer lim än ekgolv och uppfyller bekvämt de strängaste E- och E0-standarderna. Utöver detta är mängden lim som används för att göra bambugolv mycket låg: endast 2 eller 3% av slutprodukten.

Kan BambooTouch®-golv användas som ett flytande golv?

Ja, BambooTouch®-golv kan användas som ett flytande golv, lika lätt som om de skulle limmas.

Kan du lägga BambooTouch®-golv på golvvärme?

Ja, cross-ply BambooTouch®-golv kan läggas på golvvärme vid låga temperaturer (under 27 °). Bambu termiskt motstånd är potentiellt lågt: R = 0,072 m² k / w.
Det finns dock specifika tekniska krav för att lägga på golvvärme så vi rekommenderar även att du pratar med någon som är specialiserad på att lägga golv på golvvärme.

Finns det olika kvaliteter av bambu?

Bambu finns i tre kategorier: Klass A, Klass B och Klass C. Varje kvalitet motsvarar den kvalitet som är förknippad med stockens ålder när den kapas.
Graderna B och C kan kännas igen av synen: betydande skillnader i färg, framträdande klumpar, etc. samt sämre tekniska egenskaper: bambu skuren för ung har en fuktighetsnivå som är för hög, vilket bidrar till dess instabilitet; hårdheten för bambu som är för ung är också lägre än för bambu som skärs när den är mogen (5 till 7 år).

Vilket lim behöver du för att limma BambooTouch®-golv?

BambooTouch® rekommenderar användning av polymerbaserade elastiska enkomponentslim utan lösningsmedel eller isocyanater. Dessa mycket effektiva lim ger
också fördelen med att släppa ut mycket låga halter av flyktiga organiska föreningar.
De är också lätta att applicera, blir snabbt resistenta, märken är lätta att rengöra och lämpar sig för golvvärme.

Vad är slitskiktet på ett golv?

Slitskiktet är golvskivans översta skikt som kommer i direkt kontakt med skor, möbler och dörrar. Det är den mest utsatta delen av golvskivan, och den som måste stå emot alla yttre angrepp. Det är också den del av golvskivan som försvagas vid slipningen som behövs för att lägga till en slutprodukt eller när golvet behöver repareras.
Ju tjockare och hårdare slitskikt, desto längre håller golvet.

I vilka rum i ett hus kan BambooTouch® användas?

Utan begränsning är bambugolv lämpliga för alla rum i huset, inklusive vardagsrum, badrum och sovrum … Liksom i offentliga utrymmen eller områden som upplever hård användning som kontor, butiker och restauranger. För badrum rekommenderar vi att man lägger ett golv som är lackerat från fabrik.

På vilken yta kan BambooTouch®-golv läggas?

Bambugolv kan läggas på alla typer av ytor. Underlaget eller golvet ska vara torrt, hårt och slätt för att det ska hålla. Det får inte finnas någon nivåskillnad på mer än 2 mm pr linjär mätare. Fuktnivån på avjämningsmassan eller ytan måste vara under:
– 2,6 % för cementgolv
– 0,5 % för anhydritgolv

Vad är BamWood®?

Till skillnad från BambooTouch® vertikala eller horisontella golv tillverkas BamWood® genom att slumpmässigt klämma ihop tunna remsor av bambu. Denna exklusiva tillverkningsprocess ger golvet unik stabilitet och hårdhet. I BambooTouch®-serien är det BamWood® som mest liknar traditionella trägolv.

Finns det skillnader i nyans när man väljer samma produkt?

Alla BambooTouch®-produkter är av samma kvalitet, och kontrollen genom hela tillverkningsprocessen är mycket strikt när det kommer till homogeniteten i produktnyanserna. Men när det kommer till trä är bambu en 100% naturprodukt, så det kan finnas färgvariationer!
Varje panel, varje golvskiva och varje tillbehör är unikt, varför det kan finnas några små skillnader mellan nyansen på en golvskiva och nästa. För att minimera dessa färgskillnader rekommenderar vi att blanda golvskivorna från olika lådor när du lägger ditt golv.

Är bambugolv stabila?

Bambu är naturligt stabil. BambooTouch® befäster denna stabilitet med en 100 % bambu 3-lagers produktionsmetod.

BambooTouch BamWood BambooTouch horisontell BambooTouch Vertikal Ekträd Bok
Dimensionsstabilitet (linjär kontraktion) 0,55 % 0,41 % 0,46 % 0,40 % 0,51 %

 

Fuktighetsnivån för varje golvbräda i ett BambooTouch®-golv är perfekt homogen (6 till 9%). Om så inte är fallet kan förändringar i luftfuktighetsnivån förändra golvskivornas dimensioner och därmed orsaka spänningar och rörelser i ett golv när det väl lagts.

Kläder

Varifrån kommer bambun som BambooTouch® Outdoor använder?

Den gigantiska ”moso”-bambu (Phyllostachys Pubescens) som vi använder kommer från Kina, där det finns 3 miljoner hektar tillgängligt: ​​Det är den största reserven av denna sort av bambu i världen. De gigantiska bambuskogarna som sträcker sig så långt ögat kan se kallas för ”bambuhavet”.
Kineserna var de första att förvandla gigantisk mosobambu till golv och byggnadspaneler. De är fortfarande marknadsledande när det kommer till dessa produkter, både vad gäller kvalitet och produktionskapacitet. Vietnam producerar golv med en annan variant av bambu, vars knutar är mer uttalade.

Vilken typ av bambu använder BambooTouch® Outdoor?

Våra uteplatsprodukter är gjorda av skogar av jättelika bambuväxter, även kallade moso (latinska namn: Phyllostachys Pubescens). Detta är den mest använda bambuarten i byggbranschen. 1 hektar jättebambu producerar mellan 6 och 10 ton pinnar per år. Denna sort av bambu växer med en hastighet av 25 cm per dag och når sin vuxenhöjd på cirka 24 m på 2 till 3 månader. Jättebambu är anmärkningsvärt när det gäller hur snabbt den växer, dess avkastning per hektar. hektar, dess hårdhet och densiteten hos dess fiber (betyg 7 till 10).

Finns det olika kvaliteter av bambu?

Bambu finns i tre kategorier: Klass A, Klass B och Klass C. Varje kvalitet motsvarar den kvalitet som är förknippad med stockens ålder när den kapas.
Graderna B och C kan kännas igen av synen: betydande skillnader i färg, framträdande klumpar, etc. samt sämre tekniska egenskaper: bambu skuren för ung har en fuktighetsnivå som är för hög, vilket bidrar till dess instabilitet; hårdheten för bambu som är för ung är också lägre än för bambu som skärs när den är mogen (5 till 7 år).

Är BambooTouch® utomhusprodukter verkligen hälsosamma?

Bambu är en hälsosam produkt som inte innehåller harts, syror eller PCP. Dess formaldehydutsläpp ligger långt under detektionströskeln och europeiska standarder. Det är ett nästan helt rötbeständigt material.
BambooTouch® Outdoor använder endast välkända och välrenommerade efterbehandlingsprodukter, med VOC-utsläpp under EU-godkänd nivå.

Varför välja BambooTouch® Outdoor?

För att erbjuda felfri kvalitet garanterar BambooTouch® Outdoor strikt kontroll, från produktionsfabriken till det ögonblick dess produkter levereras.
Medveten om hälso- och miljöfrågor använder BambooTouch® Outdoor endast monterings- och efterbehandlingsprodukter som uppfyller de strängaste europeiska standarderna.

Är bambu verkligen hårt?

Bambuhårdhet är ingen myt. Bambu uppnår sin maximala hårdhet efter att ha växt i 5 till 7 år. När den är yngre är den ’relativt’ mjuk: det är därför viktigt att använda bambu som har mognat.
Pålitliga tester, utförda i välrenommerade nationella laboratorier, har visat att hårdheten i bambu Brinell är hög: 9,5 kg / mm – för en densitet på upp till 1200 kg / m³.
Detta är svårare än andra arter av exotiska träslag.

Är bambu verkligen ekologiskt?

Bambu är det bästa naturliga alternativet till trä. Det är en växt som växer riktigt snabbt och kan användas så fort den har växt i 5 år, jämfört med 60 år och mer för ek och andra exotiska arter.
Bambu behöver inte transplanteras, till skillnad från andra träslag.
Det finns mer än 3 000 000 hektar mosobambu (Phyllostachys Pubescens) tillgängligt hela tiden.