Det här är de frågor vi oftast ställs om våra golv och deras funktioner.

Vilka typer av trägolv erbjuder Woodpecker?

Massivt trägolv
Ingenting slår helt trä för en tidlös naturlig konsistens och en robust känsla under dina fötter. Det passar både modern och traditionell inredning, en är långvarig med varje kort precisionsbearbetad från en enda sektion av virke. Tung- och spårfogar ger en tät och stark installation.

Konstruerad trägolv
Här är varje skiva tillverkad av flera träskikt pressade ihop. Det solida toppskiktet är det som betyder eftersom det visar färgen och mönstret du ser och känner. I mitten av varje kort finns en central kärna och under det finns en stödplatta för stabilitet. Ingenjörskort finns i ett brett sortiment av trätyper, ytbehandlingar och tjocklekar.

Laminatgolv För att
simulera utseendet på äkta trä har laminatgolv en tryckt folieyta som visar ett träkornsmönster, täckt i ett tufft, transparent lager av melamin. Laminatgolv är i grunden en konstgjord lösning med en hårdfiberkärna (HDF) som gör den stark och flexibel. Det är backat med cellulosapapper för stabilitet.

Bambu golv
Även om bambu faktiskt är en typ av gräs, när de görs till golv, dess egenskaper liknar lövved. Bambu tar bara fem år att växa innan det kan skördas och är 100% hållbart. Den finns i två stilar – traditionell och den mer hållbara trådvävda versionen, som är extremt tuff.

Vad finns det olika kvaliteter av träspettgolv?

Välj
Denna klass ser naturlig men konsekvent ut, med få knop. Upp till 10% spädträ finns i Select-brädorna, tillsammans med stor variation i spannmål och färg, men endast små knop.

Rustik
Mer av träets karaktär lyser genom i rustika golv – inklusive stora knutar, mörka ränder, fyllda knop och färgvariation. Återigen är upp till 10% spädträ troligt i denna klass.

Extra Rustic
Mycket lite klassificeras i kategorin extra rustic. Stora knutar, klyvningar, sprickor och alla mängder spädträ gör detta till ett roligt val, och innebär att ditt golv kommer att vara allt så tydligare.

En anmärkning om knop
Knutar förekommer naturligt i trä där en gren växer ur huvudstammen. De kan gå djupt in i träkärnan. När det gäller golv finns det två typer av knut. En död knut är där knutens kärna har fallit ut eller tagits bort och sedan fyllts. Med en levande knut förblir kärnan i brädet. De rustika och extra rustika kvaliteterna innehåller båda typer av knutar.

Om du inte vill ha stora knutar i golvet, be din montör att klippa ut dem och fylla dem. Observera att det inte alltid är möjligt att hitta en exakt färgmatch när du fyller en knut.

Vad är de olika Woodpecker-golvfinisherna?

UV-oljad

Träkornets naturliga skönhet tas fram när en olja tränger in i ytan. Varje bräda beläggs mellan fem och sju gånger och härdas med en UV-lampa mellan lagen för att ge ett skyddande, dämpat utseende. Om ett oljat golv repas kan det retuscheras med olja för att minska märket.

UV-lackerad

Ett extremt smidigt, glansigt och spännande, ett lackerat golv är också slitstarkt, lätt att rengöra och underhålla. Fem till sju lacklack går på varje skiva, vilket är UV-härdat i varje steg i processen. Efter härdning slipas den igen innan ytterligare ett lager lack appliceras.

UV Matt lackerad

Om du älskar det diskreta utseendet på en oljad finish men är orolig för underhållet, är en Matt lackerad finish svaret. Med en tråkig satinglans är ytan slät och slitstark, liksom en lack, men har ett oljat golv.

Oavslutat

Kan något känns mer naturligt och autentiskt? Ett oavslutat golv ger dig också chansen att skapa en skräddarsydd finish genom att måla, olja eller lackera exakt hur du vill. Oavslutade brädor levereras med de förfyllda knutarna och slipas för din bekvämlighet.

borstat

Ett bra alternativ om du älskar den naturliga känslan av virke, dessa tavlor borstas lätt för att ta bort de mjukare fibrerna mellan de hårdare kornen. Ytan belyser subtilt träets struktur både för ögat och beröringen, för en underbar känsla som direkt väcker skogsmarm i ditt hem.

sågade

Om du gillar naturen i dess råaste, grovaste form firar den sågade finishen dessa element. Gräsmattor från sågmärkena lämnas på brädorna för att se och känna, som om träet har klippts nyligen framför dig. Ytan fångar en underbar grov struktur och rustik tilltalande.

handscraped

Denna finish ser varje planka noggrant skrapad för hand, vilket ger en helt ny dimension till ditt naturliga golv. De oregelbundna åsarna och spåren som resulterar lägger till djup och definition i träets yta, vilket skapar en åldrig look som är utmärkande för ögat men ändå smidig att beröra.

Bedrövade Bevels

Varje planka är handnedtryckt på sina kanter för att producera små spår och böjningar som påminner om ett naturligt åldrat golv. Den subtila men ändå intressanta effekten fångar den charmiga timeworn appellen av ett golv som har älskats av tusentals fot.

Bevelled Edge

En fasad kant på brädorna skapar ett definierat mönster över ditt golv när det är monterat. Ytan ger en traditionell och ordnad känsla av ett utrymme och djupet på det lilla spåret mellan plankor beror på vilken typ av trä du väljer.

hyvlat

Hyvlade brädor slipas fint med upp till sex noggranna processer för att skapa en härligt smidig yta över brädorna. Små och subtila ribbmärken är fortfarande synliga från hyvelen för en autentisk men samtida look.

Square Edge

Att montera sömlöst ihop, fyrkantiga plankor resulterar i en jämn, ren total yta på golvet och kan hjälpa ett rum att känna sig större än det är. Denna finish passar modern inredning mycket bra, medan träets rena finish tar dig bort till en avkopplande naturlig miljö.

Hur parar jag ett trägolv med golvvärme?

Att välja golv

Precis som ett naturligt trägolv hjälper golvvärme att rummet känner sig bekväma och mysiga. Men om du har golvvärme, är det viktigt att du väljer rätt trägolv för att följa det. Vi rekommenderar alltid en konstruerad kartong snarare än helt trä. Det ger dig ökad stabilitet och styrka för att motstå temperaturförändringar tack vare dess flerskiktade konstruktion.

Inte alla timmer reagerar bra på undervärme, men de goda nyheterna är att varje typ av golv i denna katalog har en rekommendation så att du lätt kan se vilka som är lämpliga och vilka inte.

Kontrollera undergolvet

Installera aldrig golvvärme över ett betongunderlag som har ett fuktinnehåll över 75% relativ fuktighet (RH). Helst bör det vara under 70% RF för att ge en felmarginal.

Om det finns ett trägolv, se till att fuktinnehållet är under 11% Wood Moisture Equivalent (WME). Dessa avläsningar måste kontrolleras innan montering. Om fuktnivåerna i undergolvet är för höga, installera en Woodpecker fuktbeständig produkt innan golvvärmen är monterad.

Att välja ett system

Om du installerar ett golvvärmesystem innan du monterar ett naturligt trägolv finns det två typer tillgängliga – vatten uppvärmt och elektriskt uppvärmt.

I allmänhet används vattenuppvärmda system i nybyggnad och i renoveringsprojekt, medan elektriskt uppvärmda system används när installationen måste vara relativt snabb och enkel.

Oavsett vilket system du väljer, får vattnets eller det elektriska elementets maximala temperatur aldrig stiga över 50 ° C, och temperaturen på undersidan av trägolvet får aldrig nå mer än 27 ° C.

Testa uppvärmningen

När golvvärmen är på plats bör den slås på och testas noggrant innan trägolvet monteras. Ett vattenvärmt system måste trycksättas, kontrolleras för läckor och låta köra i två veckor. Det kommer att torka ut mycket av fukten i avlagrings- eller trägolvet.

Gips och annan våthandel i rummet måste också torkas ut och den atmosfäriska fuktigheten i rummet bör vara mellan 40 och 60%.

Montering av golvet

Stäng av golvvärmen i minst 48 timmar innan golvet monteras – regelbunden centralvärme eller elektrisk uppvärmning kan vara på under installationen.

Om en golvvärme eller en träbaserad undergolv har lagts ovanför golvvärmesystemet, kan du lima en konstruerad tunga och spårgolv på den. Se till att korten är helt vidhäftade undergolvet med hjälp av Woodpecker MS Parkettlim.

Ett konstruerat golv med limfria låsfogar kan svävas över golvvärme i de flesta fall, men se till att använda ett underlag som är lämpligt för ett golvvärmesystem.

Om endast en del av undergolvet har golvvärme måste du separera trägolvet ovanför de uppvärmda och ouppvärmda områdena med hjälp av en dilatationsfog. Golv ovanför golvvärmen kommer att expandera och samlas mer än golvet som inte är det, men fogen kommer att rymma det.

Eftervård

När golvet är monterat ska golvet lämna acklimatisering i två till tre dagar innan golvvärmen slås på. Detta tillåter den att sätta sig och alla lim som används kan torka ut. När uppvärmningen är på bör den ställas in på 1 ° C över omgivningstemperaturen och sedan höjas med ytterligare 1 ° C per dag tills den önskade temperaturen har uppnåtts. Slå inte på den med fulla genast. Att höja och sänka temperaturen för snabbt kan få träet att krympa, expandera eller till och med spricka.

Denna metod för gradvis förändring av rumstemperaturer bör fortsätta, med golvvärmen kvarlämnat från termostaten hela tiden och endast höjas eller sänkas med 1 ° C per dag för att rymma de växlande årstiderna.

Dessa riktlinjer är här för att säkerställa att du skyddar ditt naturliga trägolv, men de ersätter inte de rekommenderade monteringsförfarandena för ditt golvvärmesystem, som varierar beroende på tillverkare.

Vilken rutinvård behöver ett trägolv?

När ditt hackspettgolv har installerats kan du känna dess förtjusande struktur under foten och njuta av den varma naturkänslan som en träfinish ger dig hem. Men som alla naturliga ämnen är trä känsligt för slitage. För att säkerställa att den alltid ser bäst ut och varar längre, här är några steg du kan vidta för att skydda det …

1 – Golvmattor

Den naturliga platsen att börja är vid dörren, och en golvmatta av god kvalitet kommer att fånga smuts och korn, vilket förhindrar skador längre in i ditt hem. Grit under foten är som sandpapper, skrapar golvets yta, så tänk på att montera Woodpecker Coir Matting som ger en barriär mot våta och smutsiga fötter.

2 – Mattor eller mattor

Vi vet att det sista du vill göra är att täcka den vackra strukturen på ditt naturliga trägolv, men ibland är förebyggandet bättre än botemedlet. Tänk på mattor eller mattor för höga fotområden som dörröppningar, hallar och trappor.

3 – Var försiktig med möbler

Dra aldrig möbler eller andra föremål över trägolvet – det kan lätt resultera i fula bucklor eller repor. Woodpecker erbjuder en mängd filtskydd och rickkoppar som gör att du enkelt kan flytta möbler utan att markera
ditt golv.

4 – Skoregler

Undvik att bära tunga skor eller arbetsstövlar när du kliver på ditt naturliga trägolv. Höga klackar och speciellt stilettor bör undvikas. De utövar en enorm mängd tryck som lätt bucklar eller markerar även det tuffaste
trägolvet.

5 – Rengör spill

Vätska är fienden, så slå upp eventuella utspillda drycker och låt aldrig vatten eller andra vätskor sitta under någon längre tid. Den udda droppen kanske inte skadar, men alltför stora mängder vatten orsakar varaktiga skador.

6 – Husdjurspatrull

Ingenting är mer naturligt än en hund eller en katt som krullas upp av elden och sover på trägolvet. Men kom ihåg att hålla ditt husdjur klor trimmade för att förhindra repor och, som med punkt fem, om det finns några ”olyckor” se till att de är städade snabbt.

7 – Sunshine

Det är spännande att se solen tända ett trägolv och fylla rummet med naturligt ljus och värme. Solljus hjälper naturligtvis träens färg att mjuka, så var medveten om detta och flytta mattor, mattor och möbler regelbundet för att säkerställa en jämn mognad av färg. Mörka träslag som valnöt är mer mottagliga för blekning, vilket är värt att överväga när du väljer ditt golv.

8 – Lätt rengöring

Regelbunden svepning med en mjuk borstad kvast kommer att bli av med damm och skurkiga bitar av korn på golvet. Du kan också dammsuga ett naturligt trägolv – helst med en mjuk borsteutrustning för att minimera repor.

9 – Moppning

Enligt punkt fem kan våtan skada ett trägolv så använd alltid en väl vriden mopp när du rengör och ta bort överskottsvätska omedelbart. Woodpecker levererar speciellt formulerade rengöringssatser som inkluderar en antistatisk mopp, rengöringsvätska och sprejflaska för triggerhuvud för enkel applicering. De finns tillgängliga för både lackerad och oljad finish, med påfyllningar tillgängliga vid behov.

Vilken långvarig vård behöver ett trägolv?

Långtidsvård

Även om de mest avancerade träbehandlingarna och ytbehandlingarna används för att skapa vårt naturinspirerade golv, måste ditt trägolv sköts om du vill vara i toppskick. Detta innebär rengöring och ibland återbehandling av golvet med lämpliga intervaller för att säkerställa att det fortsätter att glädja sig under hela sin livstid.

Rengöring av oljade golv

För att skydda det vackra utseendet på ditt oljade golv rekommenderar vi att du regelbundet tar bort korn och damm med en borste eller dammsugare. Du kan också använda hackspettens rengöringssats för oljade golv eller en välvridad, fuktig
trasa.

Använd Woodpecker One Coat Soap för en djupare rengöring då och då. Denna smarta produkt kommer att rengöra ditt golv och bilda en skyddande film, vilket hjälper till att bygga ytmotståndet över tid och göra ditt golv ännu enklare att underhålla.

Rengöring av lackerade golv

Se till att ditt lackerade golv förblir rent och håller sin fantastiska glans genom att använda hackspettens rengöringssats för lackerade och laminatgolv eller en väl vriden fuktig mopp.

Restaureringsbehandlingar för trägolv

Hur ofta du täcker eller reparerar ditt golv kommer att bero på flera faktorer, inklusive vilken typ av golv det är, dess yta och slitage. Som ett grundläggande förebyggande kan du dock överväga att lägga om golvet vartannat eller tredje år. Vänta inte tills golvet ser sliten ut. Om du låter skyddsskyddet slitna blir det mottagligt för smuts och vattengenomträngning och svårare att rengöra och reparera.

Ett snabbtest

Ett bra sätt att kontrollera om ditt golv behöver behandling är att hälla några droppar vatten på ytan. Om ytbehandlingen är i god ordning, kommer vattnet att pärla på golvet och kan enkelt torkas bort. Inget underhåll behövs. Om vattnet långsamt suger in i virket och lämnar ett ljust mättnadsmärke börjar ytan slitna. En ny lack eller olja bör appliceras. Men om vattnet omedelbart absorberas och lämnar en mörk fläck, har ytan slitits fullständigt och golvet kan behöva slipning och ombeläggning.

OBS! Innan någon behandling utförs rekommenderar vi att du testar i ett osynligt område på golvet för att kontrollera kompatibiliteten.

Laminatgolvreparationer

På grund av dess konstruktion och finish kan ett laminatgolv inte behandlas på samma sätt som ett trägolv eller konstruerat golv kan. Men små flisar och repor kan döljas med hjälp av Colourfilll Repair Paste. Detta kommer med ett lösningsmedel som kan användas för att rengöra det skadade området innan påfyllningsmedlet appliceras och för att ta bort överskott av fyllmedel efteråt.

Omlackering och reparationer

Om ditt lackerade golv får isolerade repor eller bucklor kan dessa tätas med Woodpecker Touch-Up Lacquer. Se först till att området är rent och torrt, slip sedan ytan lätt med ett fint slippapper. Använd borsten i locket och måla lacken på det drabbade området och låt den härda.

Djupare repor eller stickor kan kräva professionellt träfyllmedel. Dessa finns i olika färger från de flesta återförsäljare av hårdvara och golv. De kommer som en pasta, som appliceras på det skadade området, lämnas för att härda och sedan slipas. Applicera sedan en Woodpecker Touch-Up-lack för att ge reparationen en skyddande finish.

Extra skötsel behövs vid slipning av färgade golv för att säkerställa att processen inte bryter igenom hela fläckskiktet. I detta fall kräver golvet en korrigeringsreparation innan lacken appliceras.

Om golvet på vissa ställen är dåligt slitet, kan det vara nödvändigt att slipa golvet tillbaka till dess oavslutade yta innan du täcker överallt. Till skillnad från olja tränger inte lacken in i träets yta, utan fastnar vid den. Därför måste hela golvet täckas för att förhindra bildning av åsar och överlappningsmärken. För bästa resultat, använd en rulle. En enda lacklack räcker för att skydda mot fukt, men flera lager bör appliceras om golvet står inför massor av fottrafik.

Om du lackar oavslutat virke måste du täcka det med tre lager. Mellan varje beläggning måste golvet slipas, dammsugas och torka ordentligt med en fuktig trasa. Det tar en till två timmar att torka mellan applikationerna. Efter slutbeläggningen, lämna golvet i 24 timmar innan du kliver på det. Härdningen fortsätter under en vecka, varefter mattor kan placeras på
golvet.

Återolja och reparera

Till skillnad från lackerade golv kan isolerade områden på ett oljat golv behandlas utan att behöva återolja hela golvet. Ändå är oljade ytor inte så tuffa som lackade ytor och måste underhållas oftare.

Innan du återoljer golvet är det viktigt att du städar upp allt damm eller smuts som har samlats upp. Föroreningar hindrar vidhäftningen och kan påverka hur golvet ser ut. Applicera en liten mängd One Coat Cleaner på en torr trasa och torka det drabbade området noggrant. Damm samlas in elektrostatiskt. Det tar 15 minuter till en timme att torka beroende på mättnad. Om golvet förblir smutsigt, överväg att slipa ytan och rengör igen med One Coat Cleaner.

Se till att golvet är helt torrt innan du applicerar Woodpecker One Coat Oil. Detta bör appliceras sparsamt och jämnt längs träens korn med en bomullstyg, pensel eller sug. Oljan reagerar med golvet inom en minut och allt överskott bör torkas bort inom 15 eller 20 minuter och se till att ytan är nästan torr. Eftersom oljan reagerar så snabbt är det en bra idé att behandla relativt små områden varje gång. Olja lämnar inte tidvatten- eller överlappningsmärken och bör lämnas i 24 till 36 timmar innan du kan stå på golvet igen eller
så rengörs det.