Att flytta hem är en intressant resa som jag nyligen har upplevt. Jag gick igenom dörren för första gången sedan jag tittade på fastigheten sex månader tidigare och det är dags du får se vad du köpte, vårtor och allt. Det finns inget gömmer som under det matta, eller bakom soffan var ett hemskt golv.

Mattan limmades ner vilket tog en hel dag att skrapa av golvet och planera för ett nytt golv. Tack och lov under var ett massivt betonggolv och i bra skick, så det var tydligt vad jag behövde göra för att få detta rum att börja.

Min forskning startade online, tittade igenom många alternativ och hämtade inspiration från några stora modernistiska byggnader. Mitt hem är i ett ombyggt viktorianskt skolhus, renoverat för tio år sedan utan några av de ursprungliga funktionerna, så det är en förvirrande blandning av en modern ram inom en traditionell exteriör.

Jag har alltid velat skapa en interiör som hämtar inspiration från dess omgivning, så jag kunde inte helt engagera mig i den modernistiska agendan men jag kunde inte heller förfalska traditionella stilar. Istället tittade jag på utsikten och ligger 200 meter från havet, det kändes lämpligt att tänka på de naturliga materialen och färgerna som du skulle hitta i städer som Margate.

Coastal Oak uppmärksammar det vackra och solblekta utseendet på havet, och ger hem en vackert oförfinad känsla. Varje bräda är fasad på alla kanter för att få en bra definition i golvet och fångar den äkta känslan av äkta trä med sin präglade kornstruktur. ”

Woodpecker Flooring är ett väl respekterat golvföretag med en katalog med alternativ som du kan sjunka hela eftermiddagen till. Trägolv kändes mycket lämpligt för vardagsrummet, vilket gav en varm känsla under foten, med den enkla skötsel och underhåll som behövs för ett vältrött rum.

Jag blev kär i Wembury Coastal Oak Laminatgolv för dess spannmål och toner – så varmt, inbjudande och känsla av strandpromenaderna.

Detta blev utgångspunkten för rummet, bygga från grunden och lägga till möbler och bilder för att injicera mer av min personlighet i rummet.

Att lägga golvet lämnades åt proffsen, eftersom det här är något som behöver de färdigheter som krävs av en fackman. Mitt rum är nästan perfekt kvadratiskt så det var en dröm. Att lägga underlägg under och plankorna rakt ner på toppen gjorde enkelt arbete tack vare kvaliteten på hackspettens golv , eller så berättar min byggmästare mig när jag såg med intriger.

Plankorna läggs i längdriktningen för att dra ögat ner i rummet, särskilt mot de franska dörrarna som ser ner mot strandpromenaden. Men jag var tvungen att överväga detta noggrant för nästa del, eftersom jag var angelägen om att detta känns som ett väl avrundat rum och inte en lång korridor.

Väggarna var uppdaterade i Valspars vita färg så att fokus ligger på golvet och tillbehören runt det. LED-vägglampor installerades för att flytta bort från den traditionella stilen som de ersatte och Ercol Studio Couch som jag tidigare hade övervägt att sälja fördes in i rummet för att testa det mot träet. Det ljusa och mörka matchade så bra att soffan var tvungen att stanna på plats. Den fotografiska stativlampan matchade tonerna och började få in den extra värme som behövdes.

Jag försökte ett svartvitt matta mot golvet, men det såg hemskt ut och gjorde att rummet såg ut mycket tvättat, särskilt när det kombinerades med ett plast soffbord. Jag insåg snart att rummet var tillräckligt ljust och det var dags att få djupare färger och toner för att få rummet att känna sig mer inbjudande.

Det var tydligt för mig att jag behövde ta en stark färg in i rummet. De bilder jag valde för rummet var mestadels en blå ton. Det var affischer från OS i München 1972 och den utställning som jag arbetade med för att fira detta. Jag var verkligen angelägen om att börja visa dessa eftersom de är minnen såväl som en stark grafisk design som jag verkligen gillade vill uttrycka i mitt hem.

Detta hjälpte till med ett annat beslut … en matta behövdes för att dra soffan och bordet in till en central del av rummet och definiera det området från matbordet jag kommer att lägga till nästa år. Jag ville ha Purlin-mattan från Case Furniture för detta eftersom linjerna var horisontella, färgen matchade bra och stilen passar till möblernas period.

Möblerna G-Plan och Ercol har djupa trätoner som anpassar sig riktigt bra mot ljust korn från Woodpecker Wembury Coastal Oak-laminatgolv. Mattan drog ihop rummet, ökade värmen och djupet och när det gick ihop med golvet höjde verkligen kvaliteten på rummet.

Efter att ha gått från ett fruktansvärt tillstånd, ett kallt rum, ett tomt skal, en tom duk, insåg jag att nyckeln till ett rum alltid börjar med golvet. Du måste verkligen överväga detta innan något annat eftersom det är en dominerande funktion i rummet och sätter riktmärket för allt annat du gör i rummet.

För all den kunskap jag har om design är mina inredningsförmågor fortfarande väldigt amatörer men när du själv går igenom processen är det avgörande att sätta din egen personlighet i rummet och överväga hur strukturer, mönster, färger, toner och form kommer alla att arbeta tillsammans i ett utrymme. Du kan inte kasta några artiklar utan hänsyn, allt kräver omtanke och omsorg. Börja med golvet och resten följer.

Woodpecker Flooring erbjuder gratisprover , så om du vill uppgradera ditt golv så titta på deras prover.