Jag älskar utseendet på mina vitmålade trägolv, men för att vara ärliga är de en smärta att underhålla, visar upp lite smuts och börjar spåna på platser. Originalgolv ser bra ut, men om jag kunde göra allt igen skulle jag antagligen välja ett mer hållbart ekgolv i en lätt fläck. Så när Woodpecker Flooring kom i kontakt blev jag fascinerad av att upptäcka deras sortiment av grå golv.

Deras uppvärmda aska nyanser och skumma nyanser, handbehandlade till perfektion med lack eller olja för att få fram den naturliga strukturen, är tidlösa men samtida. Varje sortiment, från Salcombe till Harlech, är inspirerad av naturliga landskap, badstäder och skogar med avsikt att fånga ett naturelement och ta det in.

Hackspetten säger: ”Vår familj växte upp i timmerindustrin. Passionerad om personligheten, livet och atmosfären som trägolv ger hemmet, vi har älskat att arbeta med detta naturliga material i mer än två decennier, från vår allra första lilla fabrik helt upp till de tretton tillverkningsanläggningarna som vi har världen idag. ’

Skapa ett lugnt tillflyktsort med grått trägolv - hackspettgolv - massivt ekgolv - ljusgrått och dämpat palett humörbräde - platt läge - interiör humörtavla - naturliga texturer Skapa ett lugnt tillflyktsort med grått trägolv - hackspettgolv - massivt ekgolv - ljusgrått och dämpat palett humörbräde - platt läge - interiör humörtavla - naturliga texturer

Woodpecks trä skördas hållbart med FSC- och PEFC-certifieringar. Det lufttorkas i över 12 månader innan det går i en ugn två gånger för att få ut resterande fukt och säkerställa stabilitet. Naturliga mönster och knutar firas för att skapa en naturlig känsla.

Här profilerar jag tre av mina favoriter och föreslår hur de kan utformas i din egen interiör, medan mitt humörbräde samlar strukturer och toner för inspiration.

Detta smarta, vita ekgolv med sina ljusa, mjuka toner tänder direkt upp ett rum. Den är uppkallad efter den norra Wales kuststaden Harlech och är ren och modern, perfekt för att värma upp vita väggar och minimala utrymmen.

Den vitoljad ek Harlech  har också en härlig nyans till den, utan den hårda gul eller orange fläck du kan ibland få med trägolv. Koppla ihop med skulpturella möbler i mitten av århundradet och mjukna utseendet med massor av tjocka, mysiga strukturer för ett lugnt, avslappnat utrymme.

Varje planka behandlas med fem lager olja för att förbättra det naturliga kornet i träet och monteras i en traditionell tunga och spår för en ren finish.

Skapa en lugn fristad med grå trägolv - hackspettgolv - massivt ekgolv
Harlech White Oiled Oak

Denna grå tvättade ek smälter samman den traditionella och den moderna och kopplar träets rika naturliga spannmål med en uppvärmd askskugga. Särskilda knutar lägger till karaktär, medan den mattlacken får fram kornmönstren.

Den York Gray Tvättade Ek  är perfekt för dem som gillar den tidlösa överklagande av massiv ek golv men vill uppdatera utseendet för en ljusare plats. Komplettera strukturen och knutarna i träet med ännu mer struktur, jag tänker raggiga marockanska mattor och rottingmöbler, med en urban djungel av husväxter för att ta utsidan in.

Säger Woodpecker Flooring: ’Vårt York-sortiment talar om den tidlösa lugnet i en skogsbrygg, omgiven av de antika träden i North York Moors. Dapplande solljus skiner mellan bladen ovanför, ett svalt bubblande strålar från våren nedan när det skördar mot de robusta närliggande hedarna. ’ Låter tilltalande inte? Tappa lite av den känslan och få naturen med denna stil.

Skapa en lugn fristad med grå trägolv - hackspettgolv - massivt ekgolv
York Grey Washed

Bara namnet ”Moonbeam” låter tilltalande. Denna serie är inspirerad av badstaden Salcombe i Devon och den ”känsliga ljusstrålen som vilar på havets yta på natten.” Plötsligt vatten och den friska doften av havsluft översätts till en mörk färgad finish med subtila blå färg.

Den långsamt odlade eken har breda och flytande mönster, perfekt för större rum. Style Salcombe Moonbeam Oak med en uttalande soffa – ett vitt linne en skulle se bra ut – djupgröna tillbehör och mörkgrå accenter för en mysig tillflyktsort att fly till på kvällarna.

Mattlack avslutar ytan med en elegant glans medan ett Easiloc-anpassningssystem garanterar en sömlös installation.

Skapa en lugn fristad med grå trägolv - hackspettgolv - massivt ekgolv
Salcombe Moonbeam Oak

Här har jag satt upp ett litet humörbräde för att visa vem du kan använda grått golv för att skapa en lugn fristad. Fredericias Swoon-stol är ett måste för ett mysigt hörn, medan det är benen från mitten av århundradet som hjälper till att visa upp det smarta golvet under. Markera de mjuka nyanserna och träkornen med texturmattor och naturliga belgiska linnekuddar. Ta inspiration från naturen och avsluta utseendet med One Must Dashs delikata blommiga tryck.

Skapa ett lugnt tillflyktsort med grått trägolv - hackspettgolv - massivt ekgolv - ljusgrått och dämpat palett humörbräde - platt läge - interiör humörtavla - naturliga texturer

Skapa ett lugnt tillflyktsort med grått trägolv - hackspettgolv - massivt ekgolv - ljusgrått och dämpat palett humörbräde - platt läge - interiör humörtavla - naturliga texturer Skapa ett lugnt tillflyktsort med grått trägolv - hackspettgolv - massivt ekgolv - ljusgrått och dämpat palett humörbräde - platt läge - interiör humörtavla - naturliga texturer Skapa ett lugnt tillflyktsort med grått trägolv - hackspettgolv - massivt ekgolv - ljusgrått och dämpat palett humörbräde - platt läge - interiör humörtavla - naturliga texturer

Jag är verkligen imponerad av kvaliteten på Woodpecker Flooring: s sortiment, varje finish, lack och olja får verkligen det bästa av naturliga spannmål för ett vackert, naturligt utseende. Tonerna är lugna och eleganta, till skillnad från några av de onaturliga, pråliga nyanser du ofta får med laminat. Att vara medveten om var materialet har kommit ifrån och hur det behandlas, ger känslan av att vara nära naturen in i hemmet. Jag tror att textur, beröring och känsla är så viktigt för att skapa en lugn fristad som tilltalar sinnena.

Jag tänkte aldrig riktigt på ekgolv eftersom jag satt på det ljusa, minimala skandinaviska utseendet, men grått golv kan vara det perfekta, slitstarka alternativet till vitmålade golv – det studsar ljus runt rymden men har fortfarande det tidlösa tilltalet. Och med 25 års garanti skulle jag inte fylla på det med en ny kappa varje år! Nästa gång ska jag veta var jag ska titta och Woodpecker blir min första samtalshavn.

Låt mig veta, skulle du välja grå trägolv? Vad tycker du om utseendet?

Skapa ett lugnt tillflyktsort med grått trägolv - hackspettgolv - massivt ekgolv - ljusgrått och dämpat palett humörbräde - platt läge - interiör humörtavla - naturliga texturer

Det här inlägget skrevs i samarbete med Woodpecker Flooring