Få ett lugnt och samlat känsla till ditt hem med blekt trägolv. Interiors författare och stylist Helen från Design Hunter pratar oss genom att skapa Scandi-looken.

ljus trägolv helen

Instagramkonton med snygga skandinaviska hem och lägenheter är en oändlig inspirationskälla för mig. Tillsammans med ljusa, ljusa utrymmen och eleganta möbler är det golvet – vanligtvis blekt trä och kanske avslappnat med ett texturerat matta – som ofta är ett viktigt inslag i denna look.

Golv är ett avgörande beslut när det gäller att ställa in tonen för alla inredningar. Det är grunden för allt annat som du sedan integrerar i ditt hem. Få detta rätt och alla andra detaljer kommer att falla på plats mycket lättare.

Det här är något jag har spenderat en hel del tid med att fundera över nyligen. Vi flyttade hem och tog på oss ett stort renoveringsprojekt för några månader sedan, och nu när några av de smällare jobb som gips och omledning är fullständigt är det spännande att vara i stadiet där vi är redo att välja nytt golv. Vi hade ljusa trägolv i vårt gamla hus och jag har hittat mig själv som tyngde mot det i vårt nya hem.

Om du funderar på att leta efter ditt hem här är några saker du kanske vill överväga.

 

MJUKTRÄ VS LÖVTRÄ

blekt trägolv ecru ek

Den bleka Scandi-looken uppnås ibland med trägolv som tall eller Douglasgran, men detta kräver regelbundet underhåll och mycket rengöring. Softwood kommer också att repa och bära väldigt lätt så att du måste vara villig att tänka på en viss mängd scuffing och ofullkomlighet.

För höga trafikområden i hemmet – hallen, vardagsrummet eller köket till exempel – är trägolv som ek ett mycket mer hållbart och slitstarkt alternativ. Tre nya golv i Goodrich-parkettprogrammet – bomull , aska och ecru – är perfekta för att få ett blekt tonat utseende.

Du kan ha ditt hjärta inställt på massivt trä eller trägolv men inte rabattera laminat, särskilt om du försöker arbeta till en något stramare budget. Om du gillar utseendet på Douglas Fir eller tall men behöver något hårdare, titta på Wembury Polar Pine- laminat. Den har en ren, frisk känsla som är perfekt för att skapa en skandinavisk inspirerad look men med en tuff repningsbeständig yta som gör den idealisk för alla områden i hemmet som behöver tåla lite mer slitage.

 

FÄRG OCH FINISH

blekt trägolv bomulls ek

Trägolv finns i ett stort urval av alternativ – mitt skrivbord är för närvarande överträffat med prover. Jag gillar särskilt Goodrich Whitened Oak – en blek, asktonad parkett med en något rustik karaktär.

Lättare är Cotton Oak som har en nästan ren vit finish.

Förutom färg måste du också tänka på finishen. Här inkluderar alternativen borstad matta eller oavslutade ytor till oljat eller lackerat trä. Blek virke ser ofta särskilt bra ut med det förra enligt min mening. Goodrich Ecru Oak (ny i Woodpecker-serien den här månaden) har ett oavslutat utseende och struktur som ger den en vacker naturlig känsla.

 

STORLEK OCH FORM

blekt trägolv dis av ek

Träets storlek och form är en annan övervägande. Återigen kan detta variera mycket från breda plankor som är flera meter långa till mindre bitar utformade för att läggas i en chevron- eller fiskbensmönster.

Sillbens- och chevronkonstruktioner har en ökning i popularitet just nu. Dessa är fantastiska för att få en elegant urban look. De tenderar också att göra mer av ett designuttalande – golvet får en mer framträdande roll i designschemat snarare än att bara fungera som bakgrund.

 

SKAPA EN KÄNSLA AV FLÖDE

matt trägolv frostat ek

Det finns inga regler för att säga att du inte kan blanda olika material men jag personligen gillar att använda en ganska konsekvent palett med färger, material och finish i hela mitt hem. Jag tycker att detta tillvägagångssätt är särskilt värt att överväga om du bor i en mindre fastighet. Ljusgolv reflekterar ljus och kan hjälpa till att få ett utrymme att känna sig större och genom att använda samma golv genomgående skapas en öppen luftig känsla och en naturlig känsla av ”flöde” från ett rum till nästa.

 

STYLING DITT UTRYMME

ljus trägolv grå ek

Så du har valt ditt golv och är redo att utforma ditt utrymme?

Jag gillar att använda vita eller neutrala toner som grå med ljusa trägolv. Ofta inkluderar jag några svarta accenter för att hjälpa till att ”förankra” schemat – en samling svarta och vita tryck eller en svart metalllampa eller soffbord till exempel. Jag tycker att svart ger definition och hjälper till att få saker i fokus.

Att lägga till mycket textur är nyckeln till att göra detta arbete. Blekar trägolv ser fantastiskt ut i kombination med andra naturliga material så jag gillar att välja inredning och tillbehör i material som skiffer, linne, porslin, rotting, läder och ull.

Men det är verkligen upp till dig. Installera ett vackert blekt trägolv i ditt hem och det kommer att ge bakgrunden för nästan vad du väljer under många år framöver.